Κυπριακό Οινομουσείο: Συνδυάστε γνώσεις και γευστική απόλαυση |Άρθρο της Δέσποινας Τηλεμάχου στην “Αλήθεια|

Άρθρο της Δέσποινας Τηλεμάχου στην εφημερίδα «Αλήθεια» (www.alithia.com.cy), της 7ης Σεπτεμβρίου 2020. Η Δέσποινα είναι οινόφιλη και δημιουργός του WineScribble YouTube Shoe www.winescribble.com

Τις προάλλες επισκέφθηκα ένα μοναδικό χώρο που υπηρετεί το Κυπριακό κρασί εδώ και δεκαετίες, αθόρυβα και σεμνά. Πρόκειται για το Κυπριακό́ Οινομουσειό , στην Ερήμη. Το μουσείο αυτό είναι δημιούργημα της συνθέτριας και ερμηνεύτριας Αναστασίας Guy. Η χαρισματική κυρία Guy ίδρυσε το μουσείο το 2004 και η διεύθυνση του μουσείου έχει πλέον περάσει στα ικανά χέρια του υιού της, Francis Guy, που είναι επίσης μουσικός και μαέστρος της ορχήστρας του Κυπριακού Οινομουσείου, που ονομάζεται Commandaria Orchestra. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα αναπλασμένο παραδοσιακό σπίτι στην Ερήμη. Η τοποθεσία δεν είναι τυχαία. Υπάρχουν αρχαιολογικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η παραγωγή κρασιού στην Κύπρο ξεπερνά τους 55 αιώνες (5500 χρόνια) και δεν αποκλείεται η Κύπρος, και συγκεκριμένα η Ερήμη, να είναι η γενέτειρα του κρασιού στην Ευρώπη.

Η Ερήμη βρίσκεται ανάμεσα στη Σωτήρα και στο Κολόσσι, δύο οινοπαραγωγικές περιοχές με τεράστια ιστορική σημασία. Σε ανασκαφές στον προϊστορικό οικισμό της Σωτήρας ανευρέθηκαν σπόροι σταφυλιού τουλάχιστον 2500 χρόνων, ενώ στο Κολόσσι, παράγεται εδώ και αιώνες το κρασί με την παλαιότερη προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναφέρομαι βεβαίως στη γλυκιά μας Κουμανδαρία, που πήρε το όνομά της από την Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση των Ιωαννιτών Ιπποτών, την Grande Commanderie, που είχε ως έδρα της το κάστρο του Κολοσσίου. Σκοπός του μουσείου είναι να ενημερώσει τους επισκέπτες για την παραγωγή, φύλαξη και εμπορία του κρασιού στο νησί μας, από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή, αλλά και να προβάλει τις γηγενείς ποικιλίες σταφυλιού του τόπου μας.

Το Κυπριακό Οινομουσείο προβάλλει την ιστορία του κυπριακού κρασιού μέσα από μια πλούσια θεματική έκθεση με συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων και διαφόρων άλλων εκθεμάτων όπως πιθάρια, ασκοί, κανάτια και παραδοσιακά αμπελουργικά εργαλεία. Στο Οινομουσείο εκτίθεται επίσης πλούσιο φωτογραφικό υλικό αλλά και οπτικοακουστικό υλικό. Η περιήγηση στο μουσείο περιλαμβάνει επίσης γευσιγνωσία κρασιών. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τη σειρά προϊόντων του Κυπριακού Οινομουσείου η οποία περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, μοναδικές ποικιλίες κρασιού της Κύπρου, όπως Ξυνιστέρι και δόρπιο οίνο Commandaria Orchestra και την τριλογία Ζιβανίας. Οι τρεις Ζιβανίες του μουσείου είναι η παραδοσιακή ασημένια ζιβανία και δύο χρυσές ζιβανίες, που έχουν παλαιώσει σε βαρέλι, η μία ξηρή και η άλλη με μια ανάλαφρη γλυ- κύτητα από την προσθήκη μελιού και κανέλας. διοργανώνονται δια- λέξεις, μαθήματα γευσιγνωσίας, Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς διοργανώνονται διαλέξεις, μαθήματα γευσιγνωσίας, παραστάσεις και συναυλίες. Αλλα το μουσείο διαθέτει και υπέροχες αυλές που προσφέρει τη δυνατότητα διοργάνωσης ιδιωτικών εκδηλώσεων και δείπνων. Και ο οικοδεσπότης σας, ο Francis Guy, είναι ένας σύγχρονος ιππότης, αφού ανήκει στο τάγμα των Ιωαννιτών ιπποτών! (Ναι! Αλήθεια!)

Αν θέλετε να συνδυάσετε γνώσεις και γευστική απόλαυση, τότε μην αναβάλλετε άλλο μια επίσκεψη στο Κυπριακό Οινομουσείο, στην Ερήμη. Θα περάσετε τέλεια!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Book Now